Powered By Blogger

tisdag 25 december 2012

Junior-VM i ishockey

Om cirka tio timmar drar årets upplaga av junior-VM i ishockey igång med gruppspelsmatchen mellan Finland och Lettland. Inte mycket att säga om denna drabbning. Allt annat än utklassning av Lettland är en besvikelse för smålejonen.

Finland spelar i grupp B tillsammans med Sverige, Tjeckien, Schweiz och Lettland. Mina förhandsförväntningar inför matchen mot letterna ställde jag redan upp inledningsvis. Härnäst ska jag kort säga vad jag tror om årets VM.

Finland har ett otroligt starkt lag med flera duktiga forwards i Markus Granlund (vars äldre bror Mikael redan har blivit en oförglömlig del av hockeyvärlden med sin ilmaveivi mot ryssarna i VM-semifinalen 2011), Joel Armia (vår nästa Selänne), Miikka Salomäki, Alexander Sasha Barkov och Teuvo Teräväinen. Dessa är löften som förutspås en fin framtid i världens hårdaste hockeyliga, NHL.

Vidare har Finland ett par fantastiska backar, bl.a. Olli Määttä och Ville Pokka, som kan axla stora minuter och dessutom förväntas vara viktiga kuggar i Lejonungarnas powerplay. Det enda frågetecknet är målvaktssidan, som brukar vara Finlands jokerkort. I år har Finland en synnerligen jämn målvaktstrio i Eetu Laurikainen, Joonas Korpisalo och Janne Juvonen. Jag skulle tippa att Korpisalo är den som får ta på sig rollen som förstemålvakt - en stark sådan behövs om finnarna ska kunna ryta till mot de lag som bland andra Kanada, USA, Ryssland och Sverige ställer upp.

Eftersom Finland tillhörde de fyra bästa i förra årets JVM så fick man en lättare lottning i år. Jämför B-gruppen (som jag räknat upp tidigare) med A-gruppen: Ryssland, USA, Kanada, Slovakien och Tyskland, och vi ser att Finland slipper undan de värsta i gruppspelet.

Med detta facit på hand kan Finlands viktigaste match på förhand anses vara matchen mot Sverige, som ser ut att bli något av en gruppfinal. Lettland, Schweiz och Tjeckien borde både unglejon och småkronor råda bot på med rutinprestationer - om inget oförutsett inträffar. Det ser alltså ut som om att vinnaren i matchen Finland-Sverige kämpar om medaljerna, medan förloraren hämtar fart ifrån en kvartsfinal, mot ett av lagen i fruktade grupp A. Ingen vill möta vare sig transatlanter eller ryska björnar i en VM-kvartsfinal. Så folks, matchen Sverige-Finland blir riktig hockeyunderhållning!

Här kan de intresserade ta en titt: http://www.worldjunior2013.com

Här är min tippning inför VM:

1. Ryssland
2. Finland
3. Sverige
4. Kanada

Vinner poängbörsen: Ryan Nugent-Hopkins (Kanada)
Åker ner i B-VM: Lettland
Årets flopp: USA

Så långt så gott, hockeyfolk!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar